vrijdag 17 december 2010

Welke Groente en Fruit mag een Paard of Pony eten?

Wat mag ons paard eigenlijk eten?

Van de week stond hier in de supermarkt een krat met allerlei soorten groente en appels, die weggegooid werden. Ik zag de appels bovenop liggen en dat leek me wel wat voor onze paarden. Zeker nu er buiten een dik pak sneeuw ligt en er geen grassprietje meer te vinden is, lusten ze wel wat lekkers. En ja hoor, ik mocht alles meenemen. Nou ja, ALLES? Mogen paarden dat allemaal wel hebben? Ik begon op Google te zoeken en hieronder vind je het resultaat.

Welke groente en fruit mag een paard WEL eten?

Appels, abrikozen, zwarte bessen, (water)meloenen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, dadels, vijgen, druiven, grapefruit, mango's, sinaasappels en mandarijnen (zonder schil), perziken, peren, ananas, pruimen, aardbeien, rozijnen, koolraap (niet teveel), courgette, zoete aardappel, komkommer, raapstelen, sla, witlof, venkel, andijvie, biet, wortel, selderij, kokosnoot, maïskolf, mierikswortel, pastinaak, munt, salie en peterselie.

Welke groente en fruit mag een paard NIET eten?

Avocado, aardappel, rabarber, tomaat, paprika, spinazie, augurk, ui, prei , broccoli, diverse koolsoorten en bloemkool. De laatste vijf kunnen gas veroorzaken, wat tot koliek kan leiden.

Groente en fruit kunnen het beste in reepjes worden gesneden. Brokken kunnen in de keel vast komen te zitten, wat verstikking tot gevolg kan hebben. Zorg er verder voor dat grote pitten eerst uit het fruit verwijderd worden.

Nadrukkelijk wil ik zeggen dat ik zelf geen expert ben. Dit is een samenvatting van wat ik via Google gevonden heb (vaak Engelstalig).

BIJ TWIJFEL, GEEF HET NIET!

Mocht je aanvullingen, op- of aanmerkingen hebben, dan hoor ik het heel graag.

9 opmerkingen:

 1. mag aardappel niet? want ik geef mijn paarden soms aardappelschil en ze vinden het wel lekker denk ik, ik weet dat ook niet hoor maar toch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vraag me af of mijn paar wel, abrikozen, zwarte bessen, (water)meloenen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, dadels, vijgen, druiven, grapefruit, mango's,perziken, peren, ananas, pruimen, aardbeien, rozijnen, koolraap (niet teveel), courgette, zoete aardappel, komkommer, raapstelen, sla, witlof, venkel, andijvie, biet, wortel, selderij, kokosnoot, maïskolf, mierikswortel, pastinaak, munt, salie en peterselie eet want hij is heel keiskeurig. laatst had ik hooi gehaald en daar zaten veel takken in meneer eet het niet. hij heeft dus een dikke 10 uur niet gegeten gelukkig geven wij ook muslie. dus toen wij er kwamen heeft hij muslie gehad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vraag me af of mijn paar wel, abrikozen, zwarte bessen, (water)meloenen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, dadels, vijgen, druiven, grapefruit, mango's,perziken, peren, ananas, pruimen, aardbeien, rozijnen, koolraap (niet teveel), courgette, zoete aardappel, komkommer, raapstelen, sla, witlof, venkel, andijvie, biet, wortel, selderij, kokosnoot, maïskolf, mierikswortel, pastinaak, munt, salie en peterselie eet want hij is heel keiskeurig. laatst had ik hooi gehaald en daar zaten veel takken in meneer eet het niet. hij heeft dus een dikke 10 uur niet gegeten gelukkig geven wij ook muslie. dus toen wij er kwamen heeft hij muslie gehad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bij de rijpaardenverhuur waar ik een paar jaar geleden afentoe heb geholpen gaven ze restjes groenten waaronder aardappelschillen en het is toch zo dat het paard alleen iets eet als het niet giftig ofz is? Ik weet niet of dat geldt voor onze 'tamme' paarden.... Ikzelf geef ook de schillen die anders weggegooit worden aan mijn paard, maar let natuurlijk wel op of het mag of niet :) aardappelen zitten er heel vaak bij en als ik het teveel vind bewaar ik een deel voor de volgende dag! En over watermeloen, ik heb op zon forum op bokt dat watermeloen pit vrucht of schil absoluut niet mag, en dat avocado niet slecht is en prei ook niet alleen niet teveel... (prei eet ze afentoe en de buurvrouw van paardlief eet het ook) dus ik weet het niet helemaal....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rauwe aardappel is giftig. Aardappel is familie van nachtschade. Ik zeg niet doen. Nu merk je niks maar gif bouwt zich op met allerei vage klachten later.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rauwe aardappel is giftig. Aardappel is familie van nachtschade. Ik zeg niet doen. Nu merk je niks maar gif bouwt zich op met allerei vage klachten later.

  BeantwoordenVerwijderen