vrijdag 17 december 2010

Welke Groente en Fruit mag een Paard of Pony eten?

Wat mag ons paard eigenlijk eten?

Van de week stond hier in de supermarkt een krat met allerlei soorten groente en appels, die weggegooid werden. Ik zag de appels bovenop liggen en dat leek me wel wat voor onze paarden. Zeker nu er buiten een dik pak sneeuw ligt en er geen grassprietje meer te vinden is, lusten ze wel wat lekkers. En ja hoor, ik mocht alles meenemen. Nou ja, ALLES? Mogen paarden dat allemaal wel hebben? Ik begon op Google te zoeken en hieronder vind je het resultaat.

Welke groente en fruit mag een paard WEL eten?

Appels, abrikozen, zwarte bessen, (water)meloenen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, dadels, vijgen, druiven, grapefruit, mango's, sinaasappels en mandarijnen (zonder schil), perziken, peren, ananas, pruimen, aardbeien, rozijnen, koolraap (niet teveel), courgette, zoete aardappel, komkommer, raapstelen, sla, witlof, venkel, andijvie, biet, wortel, selderij, kokosnoot, maïskolf, mierikswortel, pastinaak, munt, salie en peterselie.

Welke groente en fruit mag een paard NIET eten?

Avocado, aardappel, rabarber, tomaat, paprika, spinazie, augurk, ui, prei , broccoli, diverse koolsoorten en bloemkool. De laatste vijf kunnen gas veroorzaken, wat tot koliek kan leiden.

Groente en fruit kunnen het beste in reepjes worden gesneden. Brokken kunnen in de keel vast komen te zitten, wat verstikking tot gevolg kan hebben. Zorg er verder voor dat grote pitten eerst uit het fruit verwijderd worden.

Nadrukkelijk wil ik zeggen dat ik zelf geen expert ben. Dit is een samenvatting van wat ik via Google gevonden heb (vaak Engelstalig).

BIJ TWIJFEL, GEEF HET NIET!

Mocht je aanvullingen, op- of aanmerkingen hebben, dan hoor ik het heel graag.

13 opmerkingen:

 1. mag aardappel niet? want ik geef mijn paarden soms aardappelschil en ze vinden het wel lekker denk ik, ik weet dat ook niet hoor maar toch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vraag me af of mijn paar wel, abrikozen, zwarte bessen, (water)meloenen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, dadels, vijgen, druiven, grapefruit, mango's,perziken, peren, ananas, pruimen, aardbeien, rozijnen, koolraap (niet teveel), courgette, zoete aardappel, komkommer, raapstelen, sla, witlof, venkel, andijvie, biet, wortel, selderij, kokosnoot, maïskolf, mierikswortel, pastinaak, munt, salie en peterselie eet want hij is heel keiskeurig. laatst had ik hooi gehaald en daar zaten veel takken in meneer eet het niet. hij heeft dus een dikke 10 uur niet gegeten gelukkig geven wij ook muslie. dus toen wij er kwamen heeft hij muslie gehad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vraag me af of mijn paar wel, abrikozen, zwarte bessen, (water)meloenen, bananen, bramen, bosbessen, kersen, dadels, vijgen, druiven, grapefruit, mango's,perziken, peren, ananas, pruimen, aardbeien, rozijnen, koolraap (niet teveel), courgette, zoete aardappel, komkommer, raapstelen, sla, witlof, venkel, andijvie, biet, wortel, selderij, kokosnoot, maïskolf, mierikswortel, pastinaak, munt, salie en peterselie eet want hij is heel keiskeurig. laatst had ik hooi gehaald en daar zaten veel takken in meneer eet het niet. hij heeft dus een dikke 10 uur niet gegeten gelukkig geven wij ook muslie. dus toen wij er kwamen heeft hij muslie gehad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bij de rijpaardenverhuur waar ik een paar jaar geleden afentoe heb geholpen gaven ze restjes groenten waaronder aardappelschillen en het is toch zo dat het paard alleen iets eet als het niet giftig ofz is? Ik weet niet of dat geldt voor onze 'tamme' paarden.... Ikzelf geef ook de schillen die anders weggegooit worden aan mijn paard, maar let natuurlijk wel op of het mag of niet :) aardappelen zitten er heel vaak bij en als ik het teveel vind bewaar ik een deel voor de volgende dag! En over watermeloen, ik heb op zon forum op bokt dat watermeloen pit vrucht of schil absoluut niet mag, en dat avocado niet slecht is en prei ook niet alleen niet teveel... (prei eet ze afentoe en de buurvrouw van paardlief eet het ook) dus ik weet het niet helemaal....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rauwe aardappel is giftig. Aardappel is familie van nachtschade. Ik zeg niet doen. Nu merk je niks maar gif bouwt zich op met allerei vage klachten later.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rauwe aardappel is giftig. Aardappel is familie van nachtschade. Ik zeg niet doen. Nu merk je niks maar gif bouwt zich op met allerei vage klachten later.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fruit
  Een teveel aan fruit kan de darmflora van je paard verstoren, zorg er dus voor dat je het niet te vaak geeft en slechts kleine hoeveelheden voert. Als je je paard toch een keer fruit wil voeren, dan kan dat één van de volgende soorten zijn:

  Appels
  Peren
  Bananen
  Perziken
  Pruimen
  Let bij perziken en pruimen er wel op dat je eerst de pit eruit haalt, om slokdarmverstopping te voorkomen. Dit kan je doen door de vrucht door midden te snijden.

  POPULAIR

  BeantwoordenVerwijderen 8. https://www.bitmagazine.nl/voeding/fruit-en-groente-voeren-doen-of-niet-doen/36163/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fruitsoorten die je je paard absoluut niet moet voeren zijn avocado en kersen.

  Groente
  Groenten die veilig voor je paard zijn:

  Broccoli
  Boerenkool
  Spruitjes
  Spinazie
  Radijsjes
  Wortelen
  Vooral wortelen zijn geschikt als lekkernij, ze bevatten veel vocht, weinig suikers en pro-vitamine A (beta-caroteen).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Groenten die slecht zijn voor paarden zijn rabarber en tomaat- en aardappelplanten. Ook aardappelen zelf zijn niet goed voor je paard. Ze bevatten veel zetmeel en zetmeel is slecht verteerbaar door je paard. Veel mensen voeren hun paarden een maïskolf, waar ze lekker een tijdje op staan te knabbelen. Maar ook mais bevat veel zetmeel, wat slecht te verteren is, tenzij het vooraf een hittebehandeling heeft ondergaan. Wanneer het zetmeel onverteerd doorstroomt naar de blinde en dikke darm, kan dit zorgen voor verstoring van het darmkanaal van je paard. Het is dus beter om je paard geen hele maïskolven te voeren.

  Waar moet je verder aan denken?
  Voor een paard met een goed gebit hoef je groente en fruit niet te snijden. Wanneer je het lekkernij wel in stukjes dient te snijden, zorg er dan altijd voor dat het niet in ronde schijfjes is, om slokdarmverstopping te voorkomen.

  Het is beter om je paard niet te veel lekkers te voeren voor het rijden, je paard krijgt dan een volle maag wat kan leiden tot een maagscheuring bij intensieve arbeid. Maar zo lang een stuk groente of fruit gewoon een extraatje is, maakt het niet uit wanneer je het je paard voert.

  Let bij alle fruit- en groentesoorten op dat ze niet bevroren of verrot zijn. Beschimmelde of verrotte groente kunnen gezondheidsproblemen zoals koliek of vergiftiging tot gevolg hebben.

  Zorg er altijd voor dat fruit en groente niet de overhand nemen in het rantsoen en slechts een lekkernij zijn. Het basisrantsoen van een paard bestaat uit voldoende ruwvoer en indien je paard vitaminen of mineralen tekort komt, kun je dit beter aanvullen met supplementen.

  BeantwoordenVerwijderen